Friday, May 29, 2009

ဝက္သားႏွင့္ဝက္ထြက္ပစၥည္းမ်ားကို အပူခ်ိန္ ၇၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္/၁၆၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါက ေရာဂါကူးစက္မႈမရွိႏုိင္


တုပ္ေကြးေရာဂါ influenza A(H1N1)သည္ ဧၿပီလ (၁၇) ရက္မွ ေမ (၂၇) ရက္အထိ ႏိုင္ငံေပါင္း ၄၈ ႏိုင္ငံသို႔ ကူးစက္ျပန္႔ႏွ႔ံခဲ႔ၿပီး ေရာဂါျဖစ္ပြားသူ (၁၃၃၉၈) ဦး၊ ေသဆံုးသူ (၉၅) ဦးရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ေရလုပ္ငန္းဝန္ႀကီးဌာန၊ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာန၊ ျပည္နယ္၊ တုိင္း၊ ခရိုင္ ၊ ၿမိဳ႕နယ္ အဆင့္ဆင့္တြင္ ေဒသအာဏာပိုင္အဖြဲ႕အစည္း က်န္းမာေရးဦးစီးဌာန၊ စည္ပင္သာယာေရးအဖြဲ႕၊ ျမန္မာႏိုင္ငံေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္း အဖြဲ႕ခ်ဳပ္၊ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ ေပါင္းစပ္ညွိႏိႈင္း၍ တုပ္ေကြးေရာဂါဆိုင္ရာ အသိပညာေပး ႏိႈးေဆာ္ျခင္း၊ လက္ကမ္းစာေစာင္မ်ား ျဖန္႕ေဝျခင္း၊ ေရာဂါစူးစမ္းေထာက္လွမ္းျခင္းႏွင့္ ေမြးျမဴေရးျခံ ဇီဝလံုၿခံဳမႈ ျမွင့္တင္ေရး ပညာေပးျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိသည္။

လိုက္နာေဆာင္ရြက္သင့္

ေရာဂါကာကြယ္ထိန္းခ်ဳပ္ေရးအတြက္ ဝက္မ်ား၌ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ေတြ႕ရွိပါက သီးျခားထားရွိျခင္း၊ ေရႊ႕ေျပာင္းသယ္ေဆာင္မႈ ထိန္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာနသို႔ သတင္းပို႔ျခင္း ေဆာင္ရြက္ရန္ ဝက္ျခံမ်ားတြင္ ဇီဝလံုျခံဳေရးကို ျမွင့္တင္ေပးရန္၊ ဝက္ျခံလုပ္ငန္း ေဆာင္ရြက္ၿပီးတုိင္း ေျခလက္သန္႔ရွင္းေရး၊ တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းေရး စနစ္တက်ေဆာင္ရြက္ရန္ မက်န္းမာေသာ ဝက္မ်ားကို ေစ်းကြက္သို႔ ပို႔ေဆာင္ေရာင္းခ်ျခင္း၊ စားသံုးျခင္းမျပဳရန္ မူရင္း ဇစ္ျမစ္ မသိေသာဝက္မ်ားကို ေစ်းကြက္သုိ႔ ပို႔ေဆာင္ေရာင္းခ်ျခင္း၊ စားသံုးျခင္းမျပဳရန္၊ မူရင္းဇစ္ျမစ္ မသိေသာဝက္မ်ားကို ေမြးျမဴျခင္း မျပဳရန္ စသည္ျဖင့္ လိုက္နာေဆာင္ရြက္သင့္သည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ယေန႔အထိ တုပ္ေကြးေရာဂါ influenza A(H1N1)သည္ ေမြးျမဴေရးဝက္သို႔ ကူးစက္ျဖစ္ပြားမႈ လံုးဝမရွိေသးေၾကာင္း ဝက္သားႏွင့္ ဝက္ထြက္ပစၥည္းမ်ားကို အပူခ်ိန္ (၇၀) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ /(၁၆၀) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ပါက ဗိုင္းရပ္စ္ ရွင္သန္မႈမရွိႏိုင္ေၾကာင္း စနစ္တက် သန္႔ရွင္းစြာ ကိုင္တြယ္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါက ေရာဂါ ကူးစက္မႈမရွိႏုိင္ေၾကာင္း ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ေရလုပ္ငန္းဝန္ႀကီးဌာနမွ သတင္းထုတ္ျပန္ထားသည္။

No comments:

Post a Comment